Touristik Label - 1004MN10: Poiana Stânii - Culmea Gropşoarele - Zăganu

Traseul nr 10 Triunghi Albastru este un traseu de legătură între Poiana Stânii (intersecția cu traseul 8 BA) și creasta Zăganu-Gropşoarele într-o ascensiune domoală la început apoi mai susținută prin valea seacă a Pârâului Sterp, ajungând în căldarea finală a Pârâului Sterp, de unde se intersectează traseul de creastă nr 7 Bandă Albastră, sub Vf. Zăganu la 1764 m altitudine.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
3,17km
Durată
1:30-2:30h
Urcare
780m
Coborâre
10m
Vârf
1743m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la casa de vânătoare din Poiana Stânii, mergem spre nord-vest circa 500 de metri, pe traseul 7, în urcare, şi îl lăsăm în stânga. Urmăm drumul forestier de la liziera pădurii şi ajungem în capătul de sus al Poienii Stânii, pe valea Pârâului Alb. Urmăm drumul de exploatare ce urcă pe versantul stâng al văii şi după 1,6 kilometri, la cota 1160 m, găsim urmele unui foişor de vânătoare (intersecţie cu traseul 19). De aici, traseul 19 merge la dreapta prin Cheile Pârâului Alb şi noi vom urma în faţă valea seacă a Pârâului Sterp. Câteva sute de metri mai sus, întâlnim un izvor temporar pe lângă care urcăm continuu. Marcajele urmează firul întunecat al văii Pârâului Sterp, cu pantă destul de mare (circa 40%). După un kilometru de urcat (406 m diferenţă de nivel), ajungem în căldarea finală a Pârâului Sterp, plină de arbuşti înalţi. În serpentine înguste, urcăm spre partea stângă a căldării, până în punctul cel mai de jos al buzei căldării aflat la 1764 m altitudine (intersecţie cu traseul 7).

Etape

Poiana Stânii (960 m) - Valea Pârâului Alb - Valea Pârâului Sterp - Culmea Gropşoarele - Zăganu

Descriere

Traseul nr. 10 TA este un traseu de dificultate mediu / dificil, într-o drumeție de 2 - 2.5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 800 de m, cu o ascensiune finală pe valea seacă a Pârâului Sterp pe pantă cu înclinație 40%, pentru aprox. o oră. Marcajul pornește de la casa de vânătoare din Poiana Stânii, comun cu traseul nr. 7 în direcția nord-vest pentru circa 500 de metri până la intersecția cu drumul forestier de pe valea Pârâului Alb (Drumul Vânătorilor). De aici se urmează drumul de exploatare ce urcă pe versantul stâng al văii şi după 1,6 kilometri, la cota 1160 m, vom găsi urmele unui foişor de vânătoare (intersecţie cu traseul 19 care străbate Cheile Pârâului Alb). De la foișor vom continua pe valea seacă a Pârâului Sterp, întâlnind un izvor temporar pe lângă care vom urca continuu pe o pantă destul de mare (circa 40%), pentru un kilometru (406 m diferenţă de nivel). Ajungând în căldarea finală a Pârâului Sterp, plină de arbuşti înalţi, vom urca pe serpentine înguste spre partea stângă a căldării, până în punctul cel mai de jos al buzei căldării aflat la 1764 m altitudine (intersecţie cu traseul 7).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Poiana Stânii - Culmea Gropşoarele - Zăganu în Prahova, Ciucaş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment