Touristik Label - 1005MN10: Predeal - Cabana Gârbova - Azuga

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Predeal- Azuga, pe la Cabana Gârbova.
Traseul nr. 10 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Predeal și Azuga, pe sub pârtia Clăbucet, un traseu uşor de parcurs, cu posibilităţi multiple de continuare a drumeţiei spre regiunile limitrofe. Traseul ajunge la cabana Gârbova, de unde continuă ascensiunea spre Clăbucetul Taurului, apoi se coboară pe culme spre valea Prahovei. Este o drumeție de 6 - 7 h, potrivită celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 1200 m, ceea ce-l clasifică ca un traseu de dificultate medie.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,53km
Durată
2:30-3:15h
Urcare
420m
Coborâre
500m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la gara Predeal mergem 680 de metri spre sud pe DN1 și cotim la stânga pe sub podul de cale ferată spre Clăbucet Sosire. Mergem 600 de metri până la Clăbucet Sosire (1050m) și intrăm pe partea stângă a pârtiei. După 290 de metri lăsăm în stânga pârtia Clăbucet 1A și continuăm în urcare prin pădure pentru 770 de metri (pantă 15,9%). La 1240 de metri intrăm pe pârtie, continuăm urcarea pentru 300 de metri și traversăm pe partea dreaptă a pârtiei pentru a intra în pădure la dreapta (1270m). Poteca ne conduce pe curbă de nivel ușor ascendentă pentru 2,2 kilometri prin trei zone cu defrișări masive. După 2-2 1/2 ore de la intrarea pe pârtie ajungem la șaua și cabana Gârbova (1320m). De aici o variantă a traseului urcă la stânga spre Clăbucet Plecare pentru 1,5 kilometri (25-30 de minute). De la cabană urcăm circa 400 de metri (pantă 20,4%) spre Clăbucetul Taurului și intrăm spre dreapta culmii în pădure. Poteca urmează o curbă de nivel și iese după 1,1 kilometri sub Clăbucetul Taurului în capătul sud-vestic al golului alpin. Coborâm 150 de metri spre vest și intrăm în pădure pentru a începe coborârea pe piciorul vestic al Clăbucetului Taurului. După 45 de metri pe partea stângă găsim crucea lui Constantin Ciunciulescu inedit prinsă de copac (circa 1400m). Coborâm abrupt până la 1200 de metri altitudine și apoi panta se mai domolește puțin. Continuăm coborârea până la o poiană lungă aflată la 1150m altitudine. De aici o variantă iese coboară spre sud, peste 570 de metri traversează un drum forestier, după alți 120 de metri iese la drumul pietruit pe care coboară spre parcul Ecaterina Teodoroiu pe strada Toamnei. Din poiana lungă poteca continuă să coboare cu pantă mai mică pe culme pentru un kilometru, cotește la stânga spre o poiană mai mică și apoi la dreapta pentru a păstra direcția spre valea Prahovei. Drumul pietruit duce la DN1 după 550 de metri (circa 400 de metri nord față de pasarela de la gară).

Etape

Predeal - Pârtia Clăbucet - Cabana Gârbova - sub Clăbucetul Taurului - Azuga

Descriere

 

Traseul nr. 10 TA este un traseu de dificultate medie, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox 1200 de m, într-o drumeție de 6 - 7 h, urmând drumul asfaltat din Predeal spre pârtia Clăbucet, apoi urcând pe sub pârtia Clăbucet până la Cabana Clăbucet - Plecare, prin pădure și pe marginea pârtiei de schi. De aici se coboară timp de 20 - 30 minute până la cabana Gârbova, apoi se depășește în urcare culmea Clăbucetul Taurului, de unde se va coborî abrupt spre Azuga (cu doua variante de sosire).

Pornind de la gara Predeal spre sud pe DN1, apoi facem stânga pe sub podul de cale ferată, urmând şoseaua care duce la cabana Clăbucet - Sosire până în dreptul pârtiei de schi (stâlpi indicator). Aici putem opta pentru varianta turistică ce urcâ prin pădure sau putem alege poteca de pe marginea pârtiei de schi (urcare mai abruptă) cu panoramă asupra pârtiei și Predealului.

Pentru prima variantă, se urcă la început ceva mai susţinut pe o potecă largă, apoi sectoarele cu pantă uşoară alternează cu porţiuni în care panta crește, se iese în sectorul care leagă partea superioară a pârtiei de cea inferioară și se cotește către stânga pentru a intra în pădure pe o pantă relativ abruptă. Către capătul pârtiei, panta se domolește treptat și cu un mic efort, ajungem la staţia de teleferic și la cabana Clăbucet - Plecare. 

De pe platforma din jurul cabanei Clăbucet - Plecare ne putem bucura de o panoramă frumoasă spre masivele limitrofe. Spre vest remarcăm abruptul estic şi nordic al Munţilor Bucegi (pe care ies în evidență vf. Caraiman şi vf. Coştila cu releul de televiziune, Colţii Morarului, Bucșoiu și o parte a Munţilor Ţigăneşti), în plan apropiat, mai multe culmi joase, bine împădurite (Clăbucet, Grecu, Clăbucetul Baiului), spre nord, Munţii Postăvaru cu Muchia Cheii (albă datorită calcarelor), în timp ce pe latura estică, avem perspective către Munţii Neamţului cu vf. Turcu, dincolo de care se află și vf. Paltinu, şaua Paltinu și vârfurile ascuțite ale culmii Nemțului (cu vf. Neamţu  -1923 m - altitudinea cea mai ridicată din masiv), culme care se coboară spre sud peste vf. Rusu şi vf. Unghia Mare (ca o creastă), iar într-un plan mai apropiat, se observă Clăbucetul Taurului (cu baliză), obiectivul principal al traseului.

Varianta a doua a potecii ne conduce pe curbă de nivel ușor ascendentă pentru 2,2 kilometri prin trei zone cu defrișări masive, la șaua și cabana Gârbova (1320 m). Pe ultima secţiune dinainte de cabană, observăm vârfurile Cazacu şi Clăbucetul Taurului, iar în dreapta panorama Bucegilor (sectorul Coştila - Bucşoiu). De la cabană continuăm 1,1 kilometri prin pădure (în trei sectoare cu pantă de peste 30 grade, separate de două porţiuni în care aceasta nu depăşeşte 15 grade) și ajungem sub Clăbucetul Taurului în capătul sud-vestic al golului alpin. Există și o potecă care urcă pe vârf, de unde peisajul prezentat anterior se întregește la sud cu perspective asupra văii Azuga, străjuită de Culmea Urechea și peste  Vf. Sorica, culmea Cumpătu.

De la vârful Clăbucetul Taurului se pleacă spre SV, coborând câteva minute, până se reîntâlneşte poteca cu marcaj TA, în marginea pădurii, apoi continuăm coborârea mai abrupt până la 1200 de m. alt (o diferenţă de nivel de circa 150 m) prin pădure. Apoi panta se mai domolește și poteca se va lărgi. Ieșim într-o poiană aflată pe Plaiul lui Moş Mihai (1150 m), de unde fie vom continua pe culme pentru 1 km spre valea Prahovei, fie vom alege variantă ce coboară spre sud, traversând un drum forestier, până în centrul oraşului Azuga.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Predeal - Cabana Gârbova - Azuga în Braşov, Prahova, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră