Touristik Label - 605MN08: Predeal - Şaua Pietricica - sub Vf. Piatra Mare

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Predeal- Vârful Piatra Mare, prin şaua Pietricica
Traseul nr. 8 Cruce Roșie este traseul de legătură între Predeal și Vârful Piatra Mare prin șaua Pietricica, cu pornire de la fosta Cabana Cioplea (actual hotel), într-o drumeție de 4 - 4.5 h, la început, urcând domol prin pădure, apoi mai susținut pe versantul nord-vestic al culmii Pietricica, până în șaua Pietricica, de unde ajungem până sub Vf. Piatra Mare, trecând prin Poiana stânii Pietricica.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,13km
Durată
3:45-4:45h
Urcare
910m
Coborâre
120m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la gara Predeal trecem căile ferate, urcăm pe alei spre strada Eroilor, cotim stânga și apoi în capăt cotim dreapta și ușor stânga pe strada Muncii. Ajungem în stada Libertății și cotim la stânga. Urcăm pe stradă până la hotelul Belvedere/Cioplea și continuăm pe strada la dreapta spre La Susai Mountain Resort. Trecem de pensiunea No. 107 și la intrarea în pădure vedem săgețile indicatoare pentru traseele 7, 8 și 9. Urmăm drumul asfaltat și după 470 de metri îl părăsim pe poteca marcată la stânga. Poteca urcă ușor prin pădure, după 260 de metri lăsăm la stânga traseul 7 și mergem în față în paralel cu traseul 9. Urmăm drumul de exploatare, după 380 de metri lăsăm pe stânga o stație de apă și continuăm să urcăm pe lângă gardul stației. După 630 de metri (100 de metri diferență de nivel, pantă 15,8%) intersectăm drumul forestier ce merge spre La Susai Mountain Resort/Valea Azugii. Traversăm drumul și mergem 200 de metri în paralel cu drumul pe deasupra acestuia. Marcajele coboară la stânga 50 de metri pe un drum auto în drumul forestier amintit și continuă pe drum. După 800 de metri întâlnim din dreapta varianta veche a traseului. Aceasta merge tot înainte din punctul unde am cotit la stânga pentru a coborî în drumul forestier. Mergând pe variantă urcăm 100 de metri și întâlnim traseul 24. Cotim stânga și urcăm în comun cu traseele 9 și 24 pentru 250 de metri. Lăsăm în față traseele 9 și 24 spre La La Susai Mountain Resort Mountain Resort și cotim la stânga în coborâre ușoară spre drumul forestier până la întâlnirea cu traseul nou. Urmăm drumul forestier pentru 770 de metri și vom reîntâlni traseele 9 și 24 care vin de la La La Susai Mountain Resort Mountain Resort. Cotim la stânga și începem să urcăm pe lunga culme. Câștigăm ușor altitudine și după circa 2,1 kilometri ajungem în șaua Pietricica (1250m). Lăsăm la dreapta traseul 24 care coboară spre valea Azugii și continuăm urcarea pe culme până în poiana stânii Pietricica (2,2 kilometri). Intrăm în poiană, o parcurgem pe lungimea ei și în mijloc (1390m) lăsăm în dreapta traseul 9 (căruia i se alătură traseul 22). Ieșim prin capătul nord-vestic al poienii (comun cu traseul 22) și după 300 de metri ajungem la capătul traseului 7 (1450m). Continuăm urcarea alături de traseul 22. Mergem circa 500 de metri și la un stâlp indicator (1620m) cotim la dreapta în urcare. După 220 de metri ajungem în capătul sudic al poienii de sub Piatra Scrisă. Lăsăm în față traseul 22 și noi cotim la stânga pe un vâlcel cu grohotiș printre pereți de stâncă. Urcăm rapid 190 de metri (pantă 27,4%) până într-o șa de unde avem o frumoasă panoramă asupra Bucegilor, Postăvarului și Pietrei Mari (1710m). Mergem 80 de metri și întâlnim capătul de sus al traseului 6. Continuăm în urcare spre nord-est, depășim după 220 de metri crucea Iulianei Sirghie care a murit înghețată aici din lipsă de echipament și și continuăm pe platou pentru încă 630 de metri în urcare până la întâlnirea cu traseul 4.

Etape

Predeal - sub La Susai Mountain Resort - şaua Pietricica - Piatra Scrisă - sub Vf. Piatra Mare

Descriere

Traseul nr. 8 CR este un traseu de dificultate medie, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox 1300 de m, într-o drumeție de 4 - 4.5 h, urmând drumul asfaltat din Predeal spre valea Poliștoaca, apoi urcând domol prin pădure pe poteca largă a culmii Susaiului și ajungând în șaua Pietricica. De aici se va urca mai susținut pe culme spre Poiana Stânii Pietricica, ieșind la stâna de sub Piatra Scrisă, apoi vom ataca panta muchiei Pietrei Mari până în apropiere de Vârful Piatra Mare (intersecția cu Bandă Roșie).

Pornind de la gara Predeal spre hotelul Belvedere / Cioplea, îl vom depăși și vom urma mai departe săgețile indicatoare pentru traseele 7, 8 și 9. (PA; CR și BR). După ce părăsim drumul asfaltat, facem stânga pe poteca marcată, urmând marcajele comune, și după 260 de m, vom lăsa la stânga traseul 7 PA și vom continua în față în paralel cu traseul 9 BR. Poteca largă continuă prin pădure, pe versantul nord-vestic al culmii Susaiului, intersectând drumul forestier ce merge spre La Susai Mountain Resort. Noi vom continua 200 de metri în paralel cu drumul pe deasupra acestuia (întâlnind traseul 24 Cruce Albastră). Când traseele 9 și 24 vor face dreapta spre La Susai Mountain Resort, noi vom coti la stânga în coborâre ușoară spre drumul forestier până la reîntâlnirea cu acestea (după 770 de m). De aici începem să urcăm pe o culme lungă și după circa 2,1 km ajungem în șaua Pietricica (1250 m). 

Aici lăsăm la dreapta traseul 24 CA care coboară spre valea Azugii și continuăm urcarea pe culme până în poiana stânii Pietricica (2,2 km), intersectând la mijlocul acesteia traseul 9 BR (căruia i s-a alăturat traseul 22 TA). Ieșind prin capătul nord-vestic al poienii (comun cu traseul TA), vom ajunge la locul de întâlnire cu traseul 7 PA, de unde vom continua urcarea alături de traseul 22.TA până  în capătul sudic al poienii de sub Piatra Scrisă, unde vom lăsa în față traseul TA și vom coti la stânga pe un vâlcel cu grohotiș, printre pereți de stâncă, urcând rapid 190 de mi (pantă 27,4%) până într-o șa de unde avem o frumoasă panoramă asupra Bucegilor, Postăvarului și Pietrei Mari (1710 m). 

În dreptul stânei de sub Piatra Scrisă, intersectăm traseul 6 BA, apoi depășim crucea Iulianei Sirghie (care a murit înghețată în timpul unui viscol în 1974) și vom continua pe platoul alpin al Vf. Piatra Mare până la intersecția cu traseul 4.BR, ce urcă de la Cabana Piatra Mare. Continuând spre stânga vom ajunge pe vârf, de unde vom vedea semeții Bucegi, spre vest Postăvarul, iar între cei doi, la orizont, dincolo de Piatra Craiului, Leaota și Făgărașul. În plan apropiat, culmea lungă a Pietrei Mari (Piatra Mică – Gâtul Chivei – Bechia) se arcuiește până spre poienile Bunloc, iar spre est, privirea ne este captată de munții Baiului.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Predeal - Şaua Pietricica - sub Vf. Piatra Mare în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră