Touristik Label - 105MN17: Săcele - Pârâul Morii - Valea Gârcin - Cabana Renţea

Traseul nr. 17 Bandă Albastră este unul din traseele de legătură între Săcele și cabana Rențea, un traseu relativ uşor de parcurs, într-un urcuș nu foarte dificil pe sub piciorul Brădetului, până în șaua dintre Brădet (1073m) și Cărbunarea (1319m), de unde se coboară în valea Gârcinului, apoi se urcă pe un drum de exploatare prin pădure până sub Vf. Tâlfa (1284 m), pe care îl vom ocoli prin vest, ajungând la drumul auto de acces la unitatea militară Rențea, Durata traseului este de 4 - 4.5 h (1200 m diferențe de nivel).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy/medium
Distanţă
11,60km
Durată
4:00-4:30h
Urcare
880m
Coborâre
270m
Vârf
1269m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Săcele intrăm pe strada Morii (comun cu traseul 18 până la valea Gârcinului), urcăm pe aceasta 1,1 kilometri până ce se termină casele și continuăm 840 de metri până la altitudinea de aproximativ 800 de metri. Drumul principal se numește 7 Izvoare și face stânga spre valea Cernatului care ajunge în șaua dintre Brădet (1073m) și Highiș (1058m). Noi urcăm la dreapta piciorului Brădetului pe un drum de exploatare vizibil până la 960m altitudine în șaua dintre Brădet (1073m) și Cărbunarea (1319m). Coborâm pe același drum de exploatare pentru 540 de metri până într-o poiană largă și cotim la stânga pe deasupra părții de jos a poienii și a unui obsevator de vânătoare. Prin această poiană un drum nemarcat coboară spre ferma de struți. Noi urmăm drumul prin pădure (marcaje rare) și după 460 de metri cotim la stânga pe un alt drum de exploatare (cel de până acum merge înainte). Urmăm pentru 860 de metri acest drum care ne scoate prin dreapta fermei de struți la valea Gârcinului (intersecție cu traseul 16). Lăsăm în dreapta traseele 16 și 18 și mergem în aval 120 de metri. Lăsăm în față traseul 16 și cotim la dreapta pentru a trece peste apa Gârcinului. Urcăm 400 de metri prin poiană, și intrăm pe un drum de exploatare prin pădure. Urmăm acest drum pe un vâlcel format în partea de sus a pârâului Ursului, ieșim peste un pod de lemn vechi într-o poiană unde cotim stânga. Mergem 70 de metri prin poiană, 140 de metri prin pădure și ieșim în a doua poiană. Urcăm 200 de metri prin aceasta și intrăm în pădure. De aici urmăm linia culmii și după 700 de metri (pantă 13,6%) întâlnim traseul 16 care vine de pe muchia Cărbunarilor. Cotim dreapta și de aici avem itinerariu comun cu traseul 15. Mergem prin poienile aflate la vest de vârful Tâlfa pentru 850 de metri și ajungem la drumul auto de acces la unitatea militară Rențea. Mergem spre sud 1,3 kilometri, întâlnim în dreapta traseele 1 și 16 și urmăm drumul auto pentru 1,8 kilometri până la bariera de intrare în incinta fostei Cabanei Rențea (acum unitate militară).

Etape

Săcele - Pârâul Morii - Valea Gârcin - Cabana Renţea (acum unitate militară)

Descriere

Traseul nr. 17 BA este un traseu de dificultate medie, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox 1200 de m, într-o drumeție de 4 - 4.5 h, urcând până în șaua dintre Brădet (1073m) și Cărbunarea (1319m), apoi traversând valea Gârcinulu, pentru a urca din nou până sub Vf. Tâlfa, și mai departe la drumul auto de acces spre Cabana Rențea. Observație: marcaje rare din şaua dintre vârfurile Brădet şi Cărbunarea până la drumul de acces spre Cabana Renţea, ceea ce poate pune probleme de orientare.

Marcajul pornește la circa 2 kilometri de centrul orașului Săcele (spre Brașov), pe strada Morii (din stația de autobuz), ține drumul pentru aprox. 1,1 kilometri până ce se termină casele, apoi urcă culmea joasă situată între valea Cernatului și valea Morii (comun cu traseul 18 până la valea Gârcinului). Pe la dreapta piciorului Brădetului, pe un drum de exploatare, se trece în șaua dintre Brădet (1073m) și Cărbunarea (1319m) și apoi se coboară printr-o poiană cu un drum nemarcat care coboară spre ferma de struți. Noi vom continua pe drumul prin pădure (marcaje rare), vom coti la stânga pe un alt drum de exploatare (cel de până acum merge înainte) și vom ajunge la valea Gârcinului (intersecție cu traseul 16 BG). Aici vom urca în aval 120 de metri, vom traversa drumul și albia Gârcinului, și vom începe din nou să urcăm. Stâlpii metalici instalați în lungul traseului ne vor ajuta la orientare printr-o serie de poieni pitorești, ieșind pe o culme rotunjită care ne conduce sub vârful Tâlfa (intersecție cu traseul 15 BR). Potecă largă se continuă spre sud pe versantul abrupt al culmii Tâlfa și întâlnește în curând drumul carosabil de acces spre Cabana Rențea.

Mergând spre sud 1,3 kilometri, vom întâlni în dreapta traseele 1 și 16 și vom continua alături de ele (urmând drumul auto) pentru alți 1,8 kilometri până la bariera de intrare în incinta fostei Cabanei Rențea (acum unitate militară). Cabana Rențea este cabană MAPN cu circuit închis!

Observații

marcaje rare din şaua dintre vârfurile Brădet şi Cărbunarea până la drumul de acces spre Cabana Renţea (acum unitate militară)

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Săcele - Pârâul Morii - Valea Gârcin - Cabana Renţea in Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului is an uşor/mediu drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment