Touristik Label - 105MN19: Săcele - Peştera de Gheaţă - Cabana Piatra Mare

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Săcele - cabana Piatra Mare, pe la Peştera de Gheaţă
Traseul nr. 19 Bandă Albastră este traseul de legătură între Săcele și Cabana Piatra Mare, trecând pe la peretele de calcar în care se află despicătura Peşterii de Gheaţă. Urcăm pentru început pe firul văii Baciului, spre pârtia Bunloc, trecem de ruinele vechii cabane Bunloc și de noua cabană, apoi continuăm pe sub muntele Bechia și Gâtul Chivei, până la fisura în care s-a dezvoltat Peștera de Gheață. De la peșteră urcăm pe sub vf. Piatra Mică către poiana cabanei Piatra Mare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,70km
Durată
3:45-4:30h
Urcare
960m
Coborâre
0m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Săcele intrăm pe strada Canalului și mergem 1,3 kilometri până la capătul acesteia (barieră). Trecem pe deasupra zonei de protecție sanitară și urcăm la dreapta pentru 340m (pantă 21,3%) prin poiană. Cotim la dreapta și parcurgem spre NV 215 metri printr-o pădure de pin. Cotim la stânga și după 430 de metri intrăm într-o poiană pe care o traversăm pe sub linia de telescaun. Continuăm pe drumul de exploatare și după 380 de metri intrăm în pârtia Bunloc (intersecție cu traseul 1). Cotim la stânga prin lăstăriș și printre arbuști ieșim la ruinele vechii cabane Bunloc (intersecție cu traseele 1 și 2).  Lăsăm traseul 2 în dreapta și continuăm în urcare prin poiana Bunloc spre noua cabană cu același nume (1070m) (comun cu traseul 1). Continuăm să urcăm prin poiană până la 1140m, depășim la marginea pădurii un șanț în pământ și traversăm printr-o poiană mică pentru a ne angaja în urcare ușoară prin pădure. După circa 300 de metri pe curbă de nivel ajungem la un stâlp indicator. Lăsăm în față traseul 1 și cotim la dreapta pe sub muntele Bechia (1399m). Depășim două trepte de stâncă până în șaua de după vârful Bechia (circa 1290m). După 470 depășim o a treia treaptă stâncoasă și după 840 de metri ajungem pe versantul vestic al muntelui Gâtul Chivei (1639m). Cotim la dreapta ușor în coborâre și după 370 de metri ajungem sub fisura în care s-a dezvoltat Peștera de Gheață. Continuăm 100 de metri spre sud, traversăm un vâlcel înierbat și cotim la dreapta pentru a urca în șaua de sub Piatra Mică (1614m).  Aici întâlnim din dreapta traseul 3. Cotim stânga și în urcare ușoară în 700 de metri ieșim în partea de sus a poienii Baciului/Livezii. Mergem prin poiană 600 de metri până la intersecția cu traseul 4. De aici avem itinerariu comun cu traseul 4 până la cabana Piatra Mare (1630m). Drumul ne duce pe culme pentru circa 570 de metri și continuă tot în față (1577m). De aici există o variantă a traseului nostru. Varianta merge pe o potecă la stânga în curbă de nivel în ușoară urcare pentru 100 de metri și cotește la dreapta în urcare prin poiana cabanei Piatra Mare. După 240 de metri ajungem la cabana Piatra Mare. Revenind la traseul inițial, continuăm pe un culoar de pădure pentru 215m (pantă 21,6%) și ieșim în capătul vestic al poienii cabanei Piatra Mare la intersecția cu traseul 5. Cotim la stânga, depășim după 20 de metri un izvor captat și după alți 50 de metri ajungem la cabana Piatra Mare (1630m altitudine) (intersecție cu traseele 18 și 22). 

Etape

Săcele - Cabana Bunloc - Peştera de Gheaţă - Cabana Piatra Mare

Descriere

 

Traseul nr. 19 BA face legătura între Săcele și Cabana Piatra Mare, trecând pe la peretele de calcar în care se află despicătura Peşterii de Gheaţă. Este un traseu relativ scurt, dar solicitant, de cca. 5 - 6 h, cu aprox. 1100 de m diferențe de nivel. 

Traseul pornește din cartierul Baciu, situat în extremitatea V a orașului Săcele, urmează pentru 1,3 km str Canalului și continuă spre pârtia Bunloc (intersecție cu traseul 1). Continuăm printre arbuști, apoi ieșim la ruinele vechii cabane Bunloc (intersecție cu traseul 2) Urcăm prin poiana Bunloc, apoi trecem de noua cabană Bunloc și ieșim din poiană pe sub muntele Bechia, unde depășim două trepte de stâncă

 Urmează o a treia treaptă stâncoasă și ajungem pe versantul vestic al muntelui Gâtul Chivei, de unde coborâm ușor la peretele de calcar în care se află despicătura Peşterii de Gheaţă. Situarea peșterii sub nivelul deschiderii favorizează păstrarea în interior a unor temperaturi scăzute tot timpul anului (chiar și zăpadă viscolită din timpul iernii). Peștera de Gheață are o deschidere de doar 50 cm prin care se intră după escaladarea unui tăpșan înclinat, dar se îngustează atât de tare încât nu poate fi parcursă de oricine. Peştera propriu-zisă e o încăpere lungă şi îngustă, rece ca gheaţa, care coboară.circa 50 m lungime. Atenție însă! Nu e bine să zăboviţi prea mult în această peşteră, trecerea de la aer cald la aer foarte rece nu este o idee bună. Mai există un inconvenient, bateriile se vor descărca rapid la temperaturi scăzute şi riscaţi să rămâneţi pe întuneric. 

De la peșteră, cotim dreapta pentru a urca în șaua de sub Piatra Mică, unde întâlnim din dreapta traseul 3 PR. Continuăm într-o urcare ușoară, ieșim în partea de sus a poienii Baciului / Livezii, la intersecția cu traseul 4 BR, cu care ne vom însoți până la cabana Piatra Mare. Din poiana largă în care am ajuns, putem admira oraşele Braşov şi Săcele, munţii Postăvaru, precum şi o mare parte a Ţării Bârsei, iar de pe partea cealaltă a platoului, dincolo de Valea Gârciniului și Renţea (munţii Gârbovei), vom observa "gemenii" Ciucaş și Zăganu, Grohotişul şi munţii Neamţului. Nu uitați să ieșiți seara afară să admirați cerul și luminile Brașovului iar dimineața devreme, așezați-vă pe stâncile dinspre abruptul Văii Gârcinului și așteptați soarele să se înalțe ușor din spatele Ciucașului.

De la Cabana Piatra Mare avem posibilitatea extinderii drumeției spre Vârful Piatra Mare (1843 m), urmând traseul 4 BR sau putem coborî spre Canionul 7 Scări, până la Dâmbul Morii (traseul 5 BG).

Observații

Marcaje rare de la ieşirea de pe strada Canalului până la ieşirea din poiana cabanei Bunloc.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Săcele - Peştera de Gheaţă - Cabana Piatra Mare în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră