Touristik Label - 403MN26: Şanţ - Vf. Cobăşel - Vf. Ineuţ

Traseul nr. 26 Cruce Albastră este un traseu de pătrundere în arealul Crestei principale a Munților Rodnei, într-un urcuș continuu, de-a lungul drumului de acces către Complexul Turistic Alpina Blazna, continuând spre Cabana Diana și depășind apoi, rând pe rând Vârful Cobășel, Vârful Roșu și Vf. Ineuţ până la altitudinea de 2222 m în creasta principală. Este un traseu pe durata a 5.5 - 6 h de drumeție, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 2000 de m, ceea ce-l clasifică ca un traseu de dificultate medie / dificilă.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
11,40km
Durată
4:00-6:00h
Urcare
1820m
Coborâre
170m
Vârf
2186m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul cruce albastră pornește din centrul localităţii Şant, pe uliţa aflată în faţa sediului Poliţiei. Pentru început înaintăm printre case; ulterior acestea rămân în urmă, iar noi urcăm ușor pe drumul de acces către Complexul Turistic Alpina Blazna. Cu aproximativ 300-350 de m înainte de bannerul care anunţă 3 km până la complexul turistic ne înscriem pe o potecă foarte înierbată. Părăsirea drumului și intrarea pe potecă nu e semnalizată ca atare, iar marcaj în apropiere nu mai există. Totuși, drumeţul poate avea ca reper liziera și stâlpii de curent. Înscris pe acea potecă va putea urmări destul de ușor traseul ce scurtează serpentinele drumului. Din când în când mai apare și câte un marcaj turistic, însă șters. A doua intersectare a drumului ne scoate la intrarea în complexul turistic. Trecem pe lângă unitatea de cazare aflată aici și continuăm pe partea dreaptă a pârtiei de ski. După aproximativ 15 minute suntem în faţa Cabanei Diana (a lui Dorel), singura cabană turistică aflată pe vreo culme sudică în munţii Rodnei. La doar câţiva zeci de metri înspre vest, faţă de perimetrul cabanei, se află un izvor. Urcușul nostru continuă pe drumul aflat în dreapta pârtiei de ski. Înainte de ultima parte a urcării spre șaua aflată în nordul Vârfului Stăniștea, avem posibilitatea să ne refacem proviziile de apă. O primă răsplată a efortului nostru o vom avea în șaua amintită mai sus, acolo unde vedem Muntele Curăţel, piramida Corongișului, dar și trio-ul din creastă (Roșu, Ineuţ, Ineu). Poteca însoţită de crucea albastră intră pentru scurt timp în pădure. Pentru a putea depăși o zonă cu niște stânci mai mari vom urca treptele unei scări de lemn, la capătul cărora vom ajunge într-un punct de belevedere. Tot prin pădure vom înainta și în următoarele minute. Astfel câștigăm altitudine și metru cu metru suntem tot mai aproape de creastă. După ieșirea din pădure vom avea la dispoziţie o scurtă porţiune ceva mai plată înainte de Vârful Cobășel. Trecem pe lângă o troiţă de piatră, după care urmăm poteca care urcă în zig-zaguri Cobășelul. De pe Cobășel avem în faţă ultima pantă care trebuie urcată pentru a ajunge pe Vf. Roșu. Vârful Roșu cu ai lui 2113 m, reprezintă extremitatea estică a trioului Ineu-Ineuţ-Roșu, însă nu face parte din traseul principal al crestei. De pe el vom coborî într-o șa care are unele porţiuni destul de înguste, periculoase pe timp de iarnă, deoarece aici se pot forma mari cornișe. Poteca atât de clară se va pierde ușor în momentul în care începem să urcăm către Ineuţ. Rămâne să urmăm niște poteci mai slab vizibile, înierbate. Apariţia unor lespezi, prevestește apropierea de 2222 m ai Ineuţului. Aici intersectăm marcajul de creastă (banda roșie-traseu 1) ce vine dinspre nord, din Pasul Rotunda.

Etape

Şanţ - Vf. Cobăşel (1835 m) - Vf. Roşu (2113 m) - Vf. Ineuţ (2222 m)

Descriere

Marcajul cruce albastră pornește din centrul localităţii Şant, pe uliţa aflată în faţa sediului Poliţiei, trecând printre case și urmând apoi drumul de acces către Complexul Turistic Alpina Blazna. După cca 40 min, vom părăsi drumul de pe versant și vom urca pe sub linia de curent electric până în culme (pe o potecă înierbată, care nu mai are marcaj). Această potecă scurtează serpentinele drumului, iar a doua intersectare a drumului ne va scoate la intrarea în complexul turistic după aprox. 2 ore de la plecare. În continuare, vom trece pe lângă unitatea de cazare aflată aici și vom continua pe partea dreaptă a pârtiei de ski, ajungând în 15 minute în faţa Cabanei Diana, singura cabană turistică aflată pe vreo culme sudică în munţii Rodnei. La doar câţiva zeci de metri înspre vest, faţă de perimetrul cabanei, se află un izvor. Vom continua urcarea pe drumul aflat în dreapta pârtiei de ski, ieșind în șaua aflată în nordul Vârfului Stăniștea, unde vom răsufla bucuroși de răsplata efortului depus, cu perspective minunate asupra Muntelui Curăţel, piramidei Corongișului, dar și a trio-ul din creastă (Roșu, Ineuţ, Ineu). De aici, poteca intră pentru scurt timp în pădure, apoi vom urca treptele unei scări de lemn, depășind o zonă cu niște stânci mai mari, la capătul cărora vom ajunge într-un punct de belvedere. Vom continua prin pădure apoi poteca ne va conduce printre ienupări pe platoul vârfului Cobășel. Distanța Cabana Diana - Vf. Cobășe 1 -1.5 h. Trecem pe lângă o troiţă de piatră, după care urmăm poteca care urcă în zig-zaguri Cobășelul, apoi vom continua în pantă pentru încă 1 h până pe Vf. Roșu. Vârful Roșu cu ai lui 2113 m, reprezintă extremitatea estică a trioului Ineu-Ineuţ-Roșu, însă nu face parte din traseul principal al crestei. De pe el vom coborî într-o șa care are unele porţiuni destul de înguste, periculoase pe timp de iarnă, deoarece aici se pot forma mari cornișe. În continuare, urcarea către Ineuţ o vom face pe niște poteci mai slab vizibile, înierbate, ieșind în creasta principală a Munților Rodnei și bucurându-ne de perspectiva asupra văilor înconjurătoare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Şanţ - Vf. Cobăşel - Vf. Ineuţ în Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

Your Comment