Traseul 39 TA face legătura între Biborţeni și Jigodin-Băi, într-un periplu lung pe drumuri de munte și traversând creasta pe sub Vf. Muntele Cucu. Un traseu dificil, cu aprox 1000 m diferență de nivel, în cca. 12 -15 h de drumeție. Traseu recomandat pentru MTB, iarna - pretabil pentru schi de tură.
La Biborţeni putem vizita stația de îmbuteliere a apei minerale, băile de interes local, precum și ruinele Cetății Tiborc, ridicată la cca. 120 m deasupra văii Baraoltului, cu rol de supraveghe a tranzitul între Pasul Hatod la E și Defileul Oltului (zona Racoș) la V.
TA urmează drumul asfaltat spre satul Herculian, trecând prin Bățanii Mici (satul natal al lui Bénédék Élék - scriitor maghiar) și de câteva izvoare de apă minerală. La Herculian se poate vizita o biserică din sec. XV - monument de arhitectură sau putem alege să continuăm pe marcajele PR (traseul 38) care urcă culmea Dl Mateiul Mare și coboară apoi la Furnalul Bodvai, un monument cu o istorie de aproape 300 de ani. (vezi descriere traseul 38)
TA continuă sub Vf. Urcușului, pe un drum pietruit, apoi urmează valea Pârâul Negru până la cota 1200. Ocolim pe la est Vf. Muntele Mare (1 228 m), urcând abrupt în câteva serpetine până pe creasta principală a masivului (sub Vf. Muntele Cucu) - unde întâlnim traseul de creastă BA (traseul 3).
Parcurgem un sector scurt de creastă, trecem de refugiul Muntele Cucu, apoi facem dreapta pe sub Vf. Podului de Piatra, apoi coborâm pe Piatra Chenci până la un drum forestier care ne scoate la drumul județean din Valea Mare - drum care face legătura între Sâncrăieni și Sântimbru-Băi. Ultimul segment este comun cu CA (traseul 21) și ajunge la Jigodin-Băi. Localitatea Jigodin-Băi are un rol important în viaţa turisticã a oraşului Miercurea Ciuc care îl administrează, oferind posibilitãți de odihnã şi tratament, dar este cãutat şi de amatorii de turism montan. (vezi descriere traseul 19)
Comentarii