Touristik Label - 1021MN39: sat Biborţeni - sub Vf. Muntele Cucu - sat Jigodin-Băi

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Biborţeni - sat Jigodin-Băi (pe sub Vf. Muntele Cucu)
Traseul 39 Triunghi Albastru este traseul de legătură dintre satul Biborţeni și stațiunea Jigodin-Băi, traversând creasta principală pe sub Vf. Muntele Cucu. Un traseu dificil, din prisma lungimii (aproape 40 km), care folosește drumuri pitorești de munte, recomandat a fi parcurs cu o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
39,79km
Durată
14:00-15:00h
Urcare
1338m
Coborâre
1179m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte după cimitirul din satul Biborţeni pe drum asfaltat care ţine până la capătul satului Herculian, după care traseul urcă spre nord-est pe drum pietruit. Ajunge pe Pârâul Negru pe care urcă până la cota 1200 m, după care urcuşul devine abrupt. După câteva serpetine traseul ajunge pe creasta principală a masivului (sub Vf. Muntele Cucu) pe care înaintează aprox. 500 m, după care o ia la dreapta şi începe să coboare. Trece pe sub Vf. Podului de Piatra, Piatra Chenci, după care ajunge pe un drum forestier care coboară treptat şi intersectează drumul judeţean 123D. De aici traseul este comun cu traseul cu marcajul CA care vine de la Jigodin-Băi.

Etape

sat Biborţeni - sat Băţanii Mici - sat Herculian - sub Vf. Muntele Cucu - Piatra Chenci - Culmea Minei - sat Jigodin-Băi

Descriere

Traseul 39 TA face legătura între Biborţeni și Jigodin-Băi, într-un periplu lung pe drumuri de munte și traversând creasta pe sub Vf. Muntele Cucu. Un traseu dificil, cu aprox 1000 m diferență de nivel, în cca. 12 -15 h de drumeție. Traseu recomandat pentru MTB, iarna - pretabil pentru schi de tură. 

La Biborţeni putem vizita stația de îmbuteliere a apei minerale, băile de interes local, precum și ruinele Cetății Tiborc, ridicată la cca. 120 m deasupra văii Baraoltului, cu rol de supraveghe a tranzitul între Pasul Hatod la E și Defileul Oltului (zona Racoș) la V.

TA urmează drumul asfaltat spre satul Herculian, trecând prin Bățanii Mici (satul natal al lui Bénédék Élék - scriitor maghiar) și de câteva izvoare de apă minerală. La Herculian se poate vizita o biserică din sec. XV - monument de arhitectură sau putem alege să continuăm pe marcajele PR (traseul 38) care urcă culmea Dl Mateiul Mare și coboară apoi la Furnalul Bodvai, un monument cu o istorie de aproape 300 de ani. (vezi descriere traseul 38

TA continuă sub Vf. Urcușului, pe un drum pietruit, apoi urmează valea Pârâul Negru până la cota 1200. Ocolim pe la est Vf. Muntele Mare (1 228 m), urcând abrupt în câteva serpetine până pe creasta principală a masivului (sub Vf. Muntele Cucu) - unde întâlnim traseul de creastă BA (traseul 3). 

Parcurgem un sector scurt de creastă, trecem de refugiul Muntele Cucu, apoi facem dreapta pe sub Vf. Podului de Piatra, apoi coborâm pe Piatra Chenci până la un drum forestier care ne scoate la drumul județean din Valea Mare - drum care face legătura între Sâncrăieni și Sântimbru-Băi. Ultimul segment este comun cu CA (traseul 21) și ajunge la Jigodin-Băi. Localitatea Jigodin-Băi are un rol important în viaţa turisticã a oraşului Miercurea Ciuc care îl administrează, oferind posibilitãți de odihnã şi tratament, dar este cãutat şi de amatorii de turism montan. (vezi descriere traseul 19)

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Biborţeni - sub Vf. Muntele Cucu - sat Jigodin-Băi în Harghita, Covasna, Harghitei este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră