Traseul 5 BG este magistrala ce traversează Munții Giurgeului de la V la E, între localitățile Heveder și Bălan. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 7.5 - 8 h de drumeție, recomandat doar turiştilor cu experienţă, bine echipaţi și obișnuiți cu astfel de trasee lungi. Marcaje rare şi şterse în cea mai mare parte a traseului. Iarna, zăpezile mari și zonele cu desiș pot pune probleme.
Pornim din așezarea montană Heveder, județul Harghita, situată la NE de localitatea Voșlobeni - din drumul de acces spre Peștera Șugău (vezi descriere traseul 2). Facem dreapta pe un drum de pământ care ne urcă aprox. 2 km deasupra văii pârâului Ciur, până pe dealul Conia. Aici schimbăm direcția spre N, pe un drum de căruță care urcă până în apropiere de Vf. Biucfo (Fagilor), apoi coborâm la E, în Şaua Arama Neagră, unde întâlnim traseele care străbat Munții Giurgeului pe direcția N-S, respectiv TG, PA și BA. În apropiere există mai multe stâne, așa că suntem cu băgare de seamă la câini.
Din șa urcăm abrupt și susținut pe pantele Muntelui Negru spre Vf. Arama Neagră (1538 m), trecând pe la refugiul Izvoru Mureşului, de unde coboară derivația PAD la izvorul geografic al Mureşului - locul în care apa limpede a izvorului vede lumina zilei (1350 m) (info)
Revenim la refugiu, semnăm condica de prezență, apoi ajungem în scurt timp pe Vf. Arama Neagră, cu priveliști spre versanții abrupți ai Hășmașului Mare și Valea Oltului, iar mai departe, peste culmile ce coboară în depresiune, munții Ciucului.
Urmează un itinerar lung de creastă pe direcția V-E (cca. 3.5 h). Trecem mai întâi printr-o defrișare unde marcajul se pierde, apoi urmăm drumul forestier care străbate Muntele Câmpul Rotund, cu vederi spre Valea Sipoș, mărginită de Culmea Sipoș. Continuăm peste Vf. Piatra Scrisă, apoi întâlnim un drum pietruit (cu o antenă GSM). cu priveliști spre Valea Oltului (cu Lacul Mesteacănul) și abrupturile vestice din Munții Hășmaș (Piatra Ascuțită / Vf. Ecem). Urmăm drumul până în orașul Bălan, în coborâre pe lângă mină.
Comentarii