Touristik Label - 919MN14: sat Lăzarea - sub Vf. Prişca - oraş Gheorgheni

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Lăzarea - sub Vf. Prişca - oraş Gheorgheni
Traseul 14 Punct Roșu este un semi circuit al Vârfului Prişca, (considerat de unii cel mai înalt din munții Giurgeului), pe culmi golașe cu perspective largi de jur împrejur, pornind din satul Lăzarea și coborând pe Culmea Gheorghenilor înspre orașul Gheorgheni.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
20,08km
Durată
8:00-8:30h
Urcare
945m
Coborâre
862m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De lângă Consiliul Local Lăzarea pornim pe drumul asfaltat ce urcă pe lângă Mănăstirea Franciscană în pădure. La ieşire din pădure ţinem curba de nivel pe poteca înierbată, ocolind Vf. Ascuţit, până ajungem la Circuitul de Motocros Ghiduţ. Din parcarea asfaltată o luăm la dreapta urcând abrupt de-a lungul lizierii pădurii până pe creasta piciorului pe care-o urmăm spre stânga. Urcând constant de-a lungul crestei ocolim Vf. Creanga Albă prin sud ca apoi panta să crească sub Casa Albă. Menţinem marginea pădurii până ajungem într-o zonă defrişată, unde ne intersectăm cu marcajul CR. Ocolim Vf. Prişca prin sud-est pe drumul pietruit, iar după 800 m o luăm la dreapta de-a lungul lizierii pădurii. Ţinem drumul de pământ al crestei trecând pe lângă o serie de stâne. La km 18,5 o luăm brusc la stânga prin pădure trecând pe lângă capela Both ce ne va călăuzi spre intersecţia cu drumul asfaltat 12C.

Etape

sat Lăzarea - sub Vf. Ascuţit - sub Vf. Prişca - Vf. Fagul Cetăţii - Capela Both - oraş Gheorgheni

Descriere

 

Traseul 14 PR facilitează accesul pe Vf. Prişca (1544 m), dinspre satul Lăzarea sau orașul Gheorgheni. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în cca. 9 -10 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme. Recomandat doar turiştilor cu experienţă, bine echipaţi și obișnuiți cu astfel de trasee lungi.

Satul Lăzarea este unul din cele mai importante centre culturale din Ținutul Secuiesc: găzduiește unele din cele mai estice construcții reprezentative pentru stilurile arhitecturale din Europa de Vest. Lăzarea are 4 monumente importante, fiecare dintr-o altă epocă istorică.

Astfel, la Lăzarea se regăsește Castelul familiei Lázár, unul dintre cele mai valoroase castele renascentiste din Transilvania, ridicat în jurul anilor 1500 pe o mai veche fortificație medievală, de către familia de nobili Lazăr, îmbinând mai multe stiluri: romanic, renascentist, gotic. Aici se găsește și singura mănăstire şi biserică de mănăstire romano-catolică din depresiunea Giurgeu, Biserica fortificată Lăzarea. 

Traseul urcă pe lângă Mănăstirea Franciscană în pădure, ocolește Vf. Ascuţit, apoi continuă pe Dealul Fagului înspre Vf. Creanga Albă, de sub care urcăm susținut pe la marginea pădurii pe Muntele Prişca, până la intersecția cu varianta CR (traseul 12) - care urcă pe Vf. Prişca dinspre Gheorgheni, pe la Capelele Sf. Ana (vezi descriere traseul 12).

Traseul PR ocolește vârful prin SE pe drumul pietruit, apoi face dreapta, pe Culmea Gheorghenilor, trecând de mai multe stâne. La capătul culmii facem brusc stânga prin pădure, pe deasupra zonei de camping Km 4 a orașului Gheorgheni, apoi coborâm ușor pe Dealul Cetății, pe lângă capela Both și ajungem în scurt timp, în orașul Gheorgheni.

Observații

Marcaje rare şi şterse în cea mai mare parte a traseului. Traseul este greu accesibil iarna fiind recomandat doar turiştilor cu experienţă, bine echipaţi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Lăzarea - sub Vf. Prişca - oraş Gheorgheni în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră