Touristik Label - 407MN35: Şaua Capra - Şaua Văiuga - Vf. Vânătoarea lui Buteanu

Legătura Şaua Capra- Vf. Vânătarea lui Buteanu
Traseul nr. 35 Cruce Albastră este traseul de legătură între Șaua Capra și Vârful Vânătarea lui Buteanu, singurul dintre cele 12 vârfuri montane de peste 2500 m din Carpați care poate fi abordat într-o 1.5 de drumeție. În primă fază, traseul ocolește vârful Văiuga și coboară în șaua Văiuga. De aici se începe urcușul pe coastele Muntelui Capra, apoi se coboară într-o strungă îngustă (spintecătură) la capătul căreia găsim coama îngustă care ne conduce pe Vârful Vânătorea lui Buteanu, la 2507 m altitudine. Este un traseu destul de solicitant, potrivit celor obișnuiți cu cățărarea pe stânci, într-o ascensiune cu 200 de m diferență de nivel, în aprox. 1 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Lacului Capra și a văii omonime, în timp ce la nord, ni oferă o perspectiva deosibită asupra uneia dintre cele mai frumoase şi sălbatice sectoare ale Făgăraşului: Creasta Arpăşel şi Muchia Albotei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
0,90km
Durată
~0:45h
Urcare
190m
Coborâre
20m
Vârf
2445m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Şaua Caprei, cotim spre NE în traversare ascendentă, traversând mai multe vâlcele, până când ajungem în apropierea crestei care leagă Vf. Văiuga de Vf. Capra. Mergem pe creastă până în Şaua Văiuga unde intersectăm traseul care urcă din Valea Văiuga. De pe Vârful Capra coborâm într-o strungă îngustă şi urcăm abrupt spre nord pe creasta îngustă şi expusă. Atingem vârful după o scurtă dar spectaculoasă custură care ne oferă o perspectiva deosibită asupra uneia dintre cele mai frumoase şi sălbatice sectoare ale Făgăraşului: Creasta Arpăşel şi Muchia Albotei.

Etape

Şaua Capra - Creasta Văiuga - Şaua Văiuga - Vf. Vânătoarea lui Buteanu

Descriere

Traseul nr. 35 CR este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce urcă și coboară pieptiş, cu sectoare de cățărare pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, și care necesită echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Pornind din Şaua Caprei, vom coti la stânga (spre NE), traversând mai multe vâlcele și ocolind Vârful Văiuga de 2443 metri, de unde vom coborî în Șaua Văiugii, la intersecția cu marcajul Bulină Albastră (traseul 38) ce coboară în Căldarea Vălugii la marcajul Bandă Albastră (traseul 39 ce străbate Muchia Buteanu).

Lăsând la stânga Căldarea Vălugii, vom urma coastele Muntelui Capra în urcare, apoii vom coborî în spintecătura dintre Vânătoarea lui Buteanu și Vârful Capra, și după o cățărare de 10 m, vom ieși la o creasta îngustă şi expusă, pe care urcăm abrupt spre nord, până pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu, unul dintre cele 12 vârfuri montane de peste 2500 m din Carpați. Ajunși pe vârf, ne vom bucura de una dintre cele mai copleșitoare priveliști asupra văilor glaciare sălbatice de sub noi.

Privind spre sud, privirea ne va cădea spre lacul Capra la lacul Căprița, situate la altitudinea de 2230 m, cel din urmă fiind alimentat de un pârâu de 8 m care transportă apele lacului Capra în Căprița. Din cele două ia naștere Valea Capra, flancată de culmea Râiosul – Muşeteica – Piscul Negru și de drumul Transfăgărășan. La poalele vârfului Vânătarea lui Buteanu (spre nord), vom admira imaginea copleșitoare a văi Arpășel, cu Căldarea glaciară complexă Arpăşel, declarată rezervație naturală, unde încă mai mișună capre negre şi marmote, flancată de spectaculoasele muchiii Albota și Buteanu.

Orizontul panoramic majestuos este completat de înălțimile Negoiului (2535 m) și ale Vârfului Ciortea (2427 m) spre vest, în timp ce spre eest, ni se deschide o perspectiva deosibită asupra uneia dintre cele mai frumoase şi sălbatice sectoare ale Făgăraşului: Creasta Arpăşel, a vârfului Podragu (2462 m), iar în fundal Viştea (2527 m) şi Moldoveanu (2544 m). Din vârf ne vom putea întoarce la Cabana Bâlea Lac, fie prin Căldarea Vălugii (traseul 39) și apoi Bandă Albastră (traseul 39) spre sud, fie pe unde am urcat și apoi pe Triunghi Albastru (traseul 34), peste grohotișurile munților Văiuga și Iezerul Caprei, în coborâre abruptă pe serpentine. Atenție la rezerva de apă de care dispuneți, întrucât în afară de apa Lacului Capra nu există alte posibilități de realimentare.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Şaua Capra - Şaua Văiuga - Vf. Vânătoarea lui Buteanu în Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment