Touristik Label - 1019MN70: Şaua Niergheş - belvedere Vf. Danţuraşul Mic

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Şaua Niergheş - belvedere Vf. Danţuraşul Mic
Traseul 70 Triunghi Albastru facilitează accesul din Şaua Niergheş (Deșelatului) la punctul de belvedere fermecător de pe Vf. Danţuraşul Mic (1555 m). Urcăm abrupt din șa pe Vf. Chişhovos (1624 m) apoi coborâm la locul panoramic situat deasupra abruptului Danţuraşului. Priveliști spre izvoarele Bicazului și spre creasta principală a Munților Hășmaș.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,79km
Durată
1:15-1:30h
Urcare
248m
Coborâre
49m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la indicatorul din şa, se porneşte pe un drum de exploatare ce urcă pe marginea defrişării, urmărind o culme slab conturată. După cca. 500 de metri, poteca îşi schimbă direcţia către stânga şi se înscrie pe linia unei creste destul de bine conturate pe care o vom urma cu mici abateri până pe vârf (cca. 1 ora de la plecare). În două zone sunt copaci cazuţi, dar odată depăşită doboratură regăsim marcajul. După a doua doborâtură, panta se înăspreşte şi apar mici zone stâncoase. Ajunşi pe vârful Chişhovos, traseul îşi schimbă încă o dată direcţia, către dreapta (SE) de data asta. Poteca la început este mai puţin evidentă, iar creasta mai slab conturată, ceea ce îngreunează orientarea şi nici marcajul nu este prea generos, dar spre final hăţişurile se adună iar într-o potecă clară, ce ne conduce spre punctul de belvedere situat deasupra abruptului Danţuraşului. Locul e foarte frumos şi merită efortul depus.

Etape

Şaua Niergheş - Vf. Chişhovoş - belvedere Vf. Danţuraşul Mic

Descriere

 

Traseul 70 TA face legătura între Şaua Niergheş (Deșelatului) și punctul de belvedere de pe Vf. Danţuraşul Mic. Un traseu scurt dar destul de solicitant, care necesită abilități de orientare și condiție fizică bună, cu câteva pante abrupte și zone de doborâturi. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme. 

Intrarea în traseu se face din Şaua Niergheş (Deșelatului), situată la granița dintre Munții Giurgeului și sectorul N al Munților Hășmaș, pe DJ 125 (Drumul Molidului). Aici întâlnim magistrala BR (traseul 9) - traseul de creastă Munții Giurgeului - Munții Hășmaș, CG (traseul 21) - legătura Jolotca - Şaua Niergheş (Drumul Molidului, accesibil și cu o bicicletă de munte), BA (traseul 44) - traseul secundar de creastă al Munților Hășmaș și PA (traseul 56) - legătura cu zona Lacul Roșu (Cheile Cupașului) peste Muntele Cupaș

De la indicatorul din șa, TA urcă pe un drum de exploatare într-o zonă defrișată, apoi străbate o zonă stâncoasă și cu doborâturi, pe creasta Ciutacului, până pe Vf. Chişhovos (1624 m), punctul de maximă altitudine al traseului. Aici schimbăm direcția la dreapta și urmăm o creastă mai slab conturată într-o zonă cu marcaje rare (atenție!0. 

Ultimul sector este mai clar și conduce la locul panoramic de pe Vf. Danţuraşul Mic (1555 m), situat deasupra abruptului Danţuraşului, cu vederi spre izvoarele Bicazului și spre creasta principală a Munților Hășmaș.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şaua Niergheş - belvedere Vf. Danţuraşul Mic în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră