Touristik Label - 1005MN33: Şaua Tâmpei - V. Cetăţii - Poiana Braşov

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Şaua Tâmpei - Poiana Braşov, pe Valea Cetăţii
Traseul nr. 33 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Brașov și Poiana Braşov, pe Valea Cetății, urmând drumul larg de promenadă, la poalele Tâmpei, până în dreptul barajului lacului de acumulare Răcădău. Din capătul văii Cetății, traseul ține linia culmii dealului dintre potecile denumite Drumul Albastru și Drumul Galben până la drumul de dale ce prelungește strada Poiana lui Stechil din Poiana Brașov.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,73km
Durată
2:45-3:30h
Urcare
530m
Coborâre
160m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De pe Str. Dobrogeanu Gherea (Brașov) urcăm pe lângă un panou explicativ și după 86 de metri ajungem la varianta traseului 34. Noi cotim la dreapta și mergem pe curbă de nivel pe un drum larg de promenadă 1,4 kilometri. Trecem de un al doilea panou explicativ și continuăm pentru 535 de metri până în dreptul barajului lacului de acumulare Răcădău. În dreapta avem un izvor cu debit mare. Continuăm pe stânga văii Cetății și după 575 de metri ajungem la capătul văii Cetății la un bufet și magazin popular. De aici urcăm la dreapta pe un drum de exploatare (comun cu traseul 34 pentru o scurtă perioadă de timp). Urcăm pe drumul de exploatare 325 de metri și lăsăm în dreapta traseul 34 spre șaua Tâmpei. Cotim la stânga în ușoară urcare 550 de metri până la intersecția cu drumul forestier de pe Valea Cetății. Traversăm apa în stânga și urcăm pe drumul forestier pentru 600 de metri. Drumul devine drum de exploatare pe firul Văii Hoților pentru următorii 360 de metri și mai apoi doar potecă pe firul apei pentru 635 de metri. Cotim la dreapta ieșind din firul văii, după 200 de metri de urcat depășim un izvor, cotim la dreapta în urcare pentru 300 de metri și apoi la stânga 435 de metri pentru a ajunge la intersecția cu traseul 36. Cotim la stânga în urcare, mergem în sus pe culme 370 de metri și lăsăm în stânga traseul 36. Coborâm 245 de metri până la câteva mese de lemn pe stânga și încă 60 de metri până în firul Văii cu Apă. Trecem pe versantul stâng al văii și urcăm ușor 530 de metri până în linia culmii dealului (săgeți indicatoare). Cotim la stânga și urcăm 625 de metri (pantă 17,2%, 1180m) pentru a începe apoi coborârea (600 de metri) până la Drumul Galben (traseul 38). Coborîm 90 de metri la dreapta alături de acest traseu și facem stânga (traseul 38 rămâne în față) până la drumul de dale ce prelungește strada Poiana lui Stechil (intersecție cu traseul 53). Cotim la dreapta pe drumul de dale 240 de metri și ajungem la intersecția cu traseul 52. De aici o variantă a traseului 33 merge la dreapta 230 de metri pe drum forestier până la intersecția cu traseul 38 (comun cu traseul 52). Noi continuăm în coborâre pe strada Poiana lui Stechil și după 730 de metri ajungem în Poiana Brașov (intersecție cu traseul 39).

Etape

Şaua Tâmpei - Valea Cetăţii - Valea cu Apă - Poiana Braşov

Descriere

 

Traseul nr. 33 TA face legătura între Brașov (Valea Cetății) și Poiana Braşov, trecând peste câteva văi și culmi secundare spre culmea Crucurului. Este un traseu relativ ușor,  într-o drumeție de 4.5 - 5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 900 de m.

Marcajul traseului începe din Brașov, de pe Str. Dobrogeanu Gherea, trecem de un panou explicativ, intersectăm varianta traseului 34 TG ce urcă pe Vf. Tâmpa și cotim la dreapta pentru a merge pe curbă de nivel pe un drum larg de promenadă pentru aprox. 1,4 km, la poalele Tâmpei. După ce trecem de al doilea panou explicativ, continuăm până în dreptul barajului lacului de acumulare Răcădău. 

De aici poteca se îndreaptă spre SV, în stânga Văii Cetăţii, pe un drum de exploatare (comun cu traseul 34 TG pentru o scurtă perioadă de timp). Odată ce lăsăm în dreapta TG, vom coti la stânga în ușoară urcare până la intersecția cu drumul forestier de pe Valea Cetății, traversăm apa în stânga și urcăm pe drumul forestier până ce acesta va deveni drum de exploatare pe firul Văii Hoților. În dreptul unui indicator, schimbăm direcţia de mers la dreapta (vest), urmând poteca ce urcă pe Valea Hoţilor spre culmea Crucurului (Drumul Albastru), apoi o luăm în stânga, pentru a coborî, spre pârâu (un afluent al Văii cu Apă), până la câteva mese de lemn și încă 60 de m până în firul Văii cu Apă.

Urcăm ușor până în linia culmii dealului (săgeți indicatoare), la stânga pe o pantă (17,2%) peste două culmi secundare, peste o vâlcea (Stere) apoi din nou o culme secundară, pentru a începe apoi coborârea (600 de m) până la Drumul Galben (traseul Braşov - cabana Postăvaru, marcat BG). Sectorul comun cu acest traseu pe care îl străbatem în 10 min se termină într-o poieniţa cu stâlp indicator (1 110 m alt). Traseul 38 BG coteşte la stânga (pe aici se urcă şi la Peştera de Lapte), iar traseul nostru continuă înainte, spre SV, coborând uşor până la drumul de dale ce prelungește strada Poiana lui Stechil (intersecție cu traseul 53 PA). Urmăm drumul de dale 240 m și ajungem la intersecția cu traseul 52.CR alături de care coborâm până în Poiana Brașov (intersecție cu traseul 39).

Situată la poalele Postăvarului la o altitudine de 1030 m, Poiana Brașov este cea mai renumită stațiune pentru sporturile de iarnă din România și totodată un important centru turistic internațional, cu numeroase hoteluri de lux și restaurante.

Observații

Marcaje rare între şaua Tâmpei şi barajul Răcădău/Valea Cetăţii.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şaua Tâmpei - V. Cetăţii - Poiana Braşov în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului conectionist

Foarte fain traseul.

La inceput (prima jumatate de ora) e un pic cam plictisitor, pentru ca se merge mai mult paralel cu soseaua. Apoi se intra efectiv "in inima padurii".
E foarte verde si placut.
De cateva ori ne-am abatut un pic de la traseu (nu este evident triunghiul albastru chiar tot timpul), dar din fericire aveam aplicatia si foloseam aplicatia ca sa verificam daca suntem pe drumul cel bun de fiecare data cand aveam indoieli.

Dificultatea e medie. Asta inseamna ca cei care fac ceva miscare saptamanala (mers pe jos, bicicleta, etc.) nu vor avea dificultati in a face traseul. Cei care nu prea fac miscare o sa-si aduca aminte ce inseamna efort. :))

 

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Septembrie 19, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră