Touristik Label - 101MN02: Sinaia - Cabana Omu - Râşnov

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Traseul ce leagă Stâna Regală de Piatra Arsă, Cabana Omu și Mălăiești.
Traseul nr. 2 Bandă Albastră străbate aproape întreg platoul Bucegilor, cu o porțiune mai accesibilă, o plimbare ușoară ideală pentru orice vârstă (porțiunea dintre Sinaia și Poiana Stânii Regale) și o altă porțiune intens circulată de iubitorii de munte, de la Cabana Piatra Arsa (1950 m), spre Vf. Omu și până pe valea Mălăieşti, la cabana cu același nume, atât de îndrăgită de munțomani pentru așezare și atmosfera veritabilă de cabană de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
41,34km
Durată
11:15-14:00h
Urcare
2080m
Coborâre
2250m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la gara Sinaia urcăm scările până la șoseaua principală și după parcul Dimitrie Ghica continuăm pe scări până la strada Furnica. De la sensul giratoriu de la Pelișor urmăm drumul de cotă și la prima serpentină după intrarea în P.N. Bucegi facem dreapta pe un drum auto pietruit. După Valea Peleşului găsim poteca pietruită ce urcă în stânga până la Poiana Stânii/Stâna Regală. Înainte de Poiana Stânii o potecă cu același marcaj ne duce la stânca Franz Josef şi apoi spre Poiana Stânii. Mergând la stânga, trecem pe lângă un izvor până la Poiana Stânii. Urmăm drumul auto din stânga poienii pentru 100-150 m şi urcăm prin pădure pe Piciorul Pietrei Arse, pe serpentine strânse până la locul de popas (bancă și mese) și mai departe prin zone stâncoase sau prin pădure până la golul alpin (zonă cu risc de avalanșă iarna). Ajungem la limita platoului și în 30 de minute poteca ajunge la Cabana Piatra Arsă (1950 m). Drumul pietruit merge până la capătul șoselei asfaltate și apoi pe potecă cu stâlpi indicatori ieșim din platou, traversăm Vâlcelul Lăptici, Plaiul lui Păcală şi Vâlcelul Cocora şi coborâm pe culme până într-o defrișare din care ieșim pe potecă la stânga spre Hotelul Peştera. Continuăm pe valea Obârșiei pe lângă Cascada Obârșia, depășim pragul glaciar al acesteia și continuăm până în fundul căldării glaciare superioare a Văii Obârşiei, în dreptul nivelului de jos al Mecetului Turcesc. Urcăm în serpentine strânse până în Şaua Cerbului (Obârşiei) și pe drumul de mașină ajungem la Cabana Omu (2507 m). Poteca coboară pe versantul nordic al căldării superioare a Văii Gaura şi în 20 de minute ajungem la separarea traseelor de iarnă și vară: traseul de iarnă coboară din Șaua Hornurilor prin Hornul Mare în căldarea superioară a văii Mălăiești și traseul de vară coboară în serpentine, pe versantul drept (sudic) al căldării superioare a Văii Mălăieşti până la baza Hornului Mare. Coborâm prin cele trei căldări glaciare până la Cabana Mălăieşti (1720 m) și mai departe prin valea Mălăiești până în poiana Mălăieşti Izvor unde facem stânga pe firul apei Mălăiești până la drumul forestier. De aici urmăm drumul forestier pe Valea Ghimbavului (Pârâului Mare), până în Râşnov.

Etape

Sinaia - Cabana Stâna Regală - Cabana Piatra Arsă - Hotel Peştera - Valea Obârşiei - Cabana Omu - Valea Mălăieşti - Uzina Electrică Râşnov - Râşnov

Descriere

 

Traseul de drumeție din Sinaia până dincolo de Valea Mălăiești se înscrie ca unul intens circulat de iubitorii de munte, ales cu precădere pentru peisajul natural ce oferă multe puncte de belvedere cu o panoramă feerică și accesibil chiar și familiilor cu copii - pe porțiunea dintre Sinaia și Poiana Stânii Regale. Se poate face popas între cele două zile de drumeție la Hotel Peștera, Cabana Omu sau Mălăiești, în funcție de pregătirea fizică și disponibilitatea acestora.

Pentru cei dornici de o drumeție de inițiere pentru copii, prima parte (până la Stânca Franz Joseph), e o plimbare ușoară ideală pentru orice vârstă și posibilă în orice anotimp. Poteca Regală este o alee pietruită, bine îngrijită şi străjuită de balustrade, ce face legătura între Peleș și Poiana Stânii. Traseul e frumos, induce liniște şi o stare de visare. Vara Poteca poate fi parcursa în aprox. 40-45 de minute de mers susținut, sau max. 1.5 h de mers lejer. La capătul potecii, la altitudinea de 1270 m, se întinde o poiană – Poiana Stânii - de unde poți admira Muntele Furnica, Valea Peleşului, platoul Pietrei Arse, parţial Jepii Mici, Jepii Mari, Caraimanul şi Crucea Eroilor.

Dacă faci un ocol de 5 minute prin pădure, ajungi la Stânca Franz Joseph, amenajată în anul 1896, când însuși Regele Carol I a venit în acest loc cu împăratul Austro-Ungariei, Franz Joseph, pentru a-i arăta frumusețea locului. De aici se pot observa Valea Prahovei, stațiunile Predeal, Bușteni, Sinaia dar și munții Baiului cu vârful Cumpătu.

Urmează o porțiune abruptă prin pădure pe Piciorul Pietrei Arse, şi traversând două poieni cu vedere panoramică spre Postăvaru și Piatra Mare, ieșim în golul alpin și coborâm ușor spre Complexul Piatra Arsă. Atenție, zona prezintă risc de avalanşă în timpul iernii.   

De la Cabana Piatra Arsa (1950 m) poteca se îndreaptă către vest, și urcă apoi ușor prin pajiștile vălurite de mușuroaie ale "Plaiului lui Păcală", pe Drumul lui Butmăloiu. Acest traseu parcurge o parte foarte frumoasă a munților Bucegi, cu panorame largi ce se deschid spre Munții Leaota. Coborâm pe culme și pe poteca bine marcată, ajungem în spatele Hotelului Peştera (legătura cu traseul 8 ce urcă spre Babele).

De aici se urcă spre superba vale a Obârșiei Ialomiței, pe lângă Pensiunea Valea Cocorei, într-un platou foarte larg unde sunt multe stâne. Valea Obârșiei este o vale de origine glaciară, formată din două căldări, una inferioară și una superioară, despărțite una de alta printr-un prag, loc în care s-a format cascada. Din acest loc izvorăște râul Ialomița. Apele Ialomiței formează în această porțiune superioară a văii Cascada Obârșiei, cea mai înaltă cascadă din Carpații Meridionali și a doua de pe suprafața României în ceea ce privește înălţimea căderii de apă, de peste 100 de metri. Cascada este străjuită în stânga de Munții Obârșia şi în dreapta de Culmea Doamnele. 

Se continuă cu o urcare susținută pe coastă prin pasaje de stâncă și grohotiș și mai departe pe sub Mecetul Turcesc, o stânca imensă de calcar cu pereți albi, aproape verticali. Lăsăm în urmă o panoramă superbă asupra Văii Obârșiei, ținem drumul de maşină, pe sub Vârful Găvanele şi Vârful Bucura Dumbravă, prin zona superioară a Văii Cerbului şi în 30-45 de minute ajungem la Cabana Omu (2507 m). Urmează o coborâre spre Valea Gaura şi în 20 de minute ajungem la punctul unde marcajul spre Mălăieşti se împarte în două variante: cea de iarnă ce coboară pe Hornul Mare spre valea Mălăieşti şi cea de vară ce coboară în serpentine, pe versantul drept (sudic) al căldării superioare a Văii Mălăieşti până la baza Hornului Mare. De aici se coboară prin mai multe căldări și praguri până la Cabana Mălăiești. În stânga – Bucşoiu, în dreapta – Padina Crucii, în faţă – Hornurile Mălăieştilor, oriunde te uiţi priveliştea e de vis.

Traseul coboară pe valea Mălăieşti, parcurgând alternativ zone de pădure şi trei poieni lungi (Poiana Ferigii, Poiana Mălăieşti Izvor și Poiana Buhacu) și din loc în loc oferă panorame asupra Văii Mălăieşti şi a Postăvarului. De aici urmăm drumul forestier circa 8-9 kilometri pe Valea Ghimbavului (Pârâului Mare), până în Râşnov.

Observații

Inaccesibil iarna pe segmentele Sinaia - Piatra Arsă și hotel Peştera - Cabana Omu.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sinaia - Cabana Omu - Râşnov în Braşov, Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră