Touristik Label - 301MN01: Sinaia - Şaua Vârfului cu Dor - Cabana Padina_variant

Din Sinaia spre Padina pe sub pârtiile de schi.
Considerat leagăn al sporturilor de iarnă în România, Domeniul Schiabil Sinaia, așa cum a primit denumirea poțiunea de platou din această zonă, atrage an de an zeci de mii de turiști iubitori de schi. Există însă și un număr considerabil de iubitori de munte care aleg să străbată la pas acest traseu pentru priveliștea Munților Colții lui Barbeș și a văilor din împrejurimi, la o altitudine de 1.938 de m, de pe Valea Dorului. În plus, din Șaua Lăptici se vede în orizont Coștila, Vf. Piatra Arsă și Muntele Furnica, continuând apoi spre oaza de relaxare, zona turistică Padina.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
0,40km
Durată
~0:15h
Urcare
0m
Coborâre
0m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la gara Sinaia urcăm scările până la şoseaua principală şi după parcul Dimitrie Ghica continuăm pe scări până la strada Furnica. De la sensul giratoriu de la Pelișor urcăm printre case și scurtăm serpentinele șoselei până la Cota 1400. Urcăm pe Drumul de Vară până la Cabana Valea cu Brazi (cota 1500). După circa 200 de metri facem stânga pe un drum mai slab evidenţiat. Pentru varianta de vară urmăm Drumul de Vară până la cota 1700, pentru varianta de iarnă urmăm poteca cu serpentine strânse prin pădure până la aceeași cotă. Continuăm să urcăm pe Drumul de Vară, trecem de Piatra Turcului/Sub Cetate și fosta cabană Vârful cu Dor și ajungem în Şaua Vârful cu Dor (Curmătura Dorului). Poteca coboară pe Vâlcelul Vârfului cu Dor pe pârtia nouă Valea Soarelui. Facem dreapta și urcăm pe firul Văii Izvorul Dorului până în Şaua Lăptici (intersecţie cu drumul auto asfaltat). Din Şaua Lăptici coborâm pe versantul drept al Văii Lăptici traversăm Plaiul lui Păcală și Vâlcelul Cocorei și printr-o poiană lungă ajungem în drumul auto de acces la Hotelul Peştera. Îl traversăm, coborâm până în capătul nordic al poienii largi și urcăm la dreapta spre spre Cabana Padina.

Etape

Sinaia – Hotel Cota 1400 – Şaua Vârfului cu Dor – Valea Izvorul Dorului – Şaua Lăptici – Cabana Padina

Descriere

Sinaia, una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România, se prezintă vizitatorului cu un bogat trecut cultural și social. Fosta reședință a regilor, și purtând un nume sfânt, cel al Muntelui Sinai, Sinaia îmbină frumusețea naturii cu cea a artei arhitecturale.  Stațiunea Sinaia, supranumită "Perla Carpaţilor", este apreciată drept liderul naţional în privinţa numărului de vizitatori, indiferent de anotimp (aproximativ câteva milioane de turişti, anual). 

Munții Bucegi, situați la vest, ca un uriaș “scut de pază” al așezării, domină Sinaia printr-un abrupt de peste 1000 m. Vârfuri țâșnind dincolo de 2000 m, strălucind vara în bătaia soarelui, iar iarna sub mantia alba a zăpezii, sunt presărate la marginea marelui abrupt al Bucegilor, unul dintre cele mai impresionante din câte exista în România. Cei care doresc să ajungă de aici la Cabana Padina prin Șaua Lăptici au posibilitatea de a urca pe jos, cu telecabina sau cu telescaunul până la cota 2000 (Furnica), de unde se poate coborî cu telescaunul la Cabana Valea Dorului (1820 m) și se începe practic drumeția spre Valea Soarelui pe Banda Roșie.

Traseul pornește din gara Sinaia, în paralel cu traseul 2 BA (Sinaia – Cabana Omu – Râşnov), ajunge la Hotelul Restaurant Furnica și mai departe spre Cota 1400. La sensul giratoriu, unde se virează spre Castelul Pelişor, părăsim BA urcând printre case, iar apoi pădure, până la Cabana Brădet. Trecem de Cota 1400 și Salvamont, apoi de Cota 1500 (Valea cu Brazi), luăm Drumul de Vară și când ajungem pe Valea Dorului, ne bucurăm de priveliștea Munților Colții lui Barbeș. Drumeția de la Sinaia către Valea Izvorul Dorului nu este anevoioasă și durează 3-4 h, în pas de plimbare. Drumul străbate Vârful cu Dor, de unde poți admira o priveliște de vis asupra împrejurimilor, la o alt. de 1.938 de m. Când marcajul BR se desprinde de CG (Traseul 36), urmează poteca din stânga și vei intra în Valea Izvorul Dorului.

Valea Izvorul Dorului este o poiană largă și liniștită, un loc perfect să te odihnești la soare după câteva ore de mers și să te bucuri de primăvară. Dacă ai noroc, îți vor ieși în cale pâlcuri de brândușe care abia așteaptă să fie fotografiate. De aici până la Cabana Padina se mai fac 2 h prin Șaua Lăptici. Din Șaua Lăptici se vede în orizont Coștila, apoi Colții lui Barbeș și Muntele Furnica. Poteca coboarâ în cca. 40 min. la cabana Padina 1500 m.

Padina nu mai e demult un loc unde să ajungă numai munțomani. Este o zona unde poți ajunge cu orice mijloc de transport de la pas la rulotă. Aici se poate lua masa din rucsac, la Cabana Padina sau puțin mai încolo, la Hotel Peștera. Padina este un nod turistic important pentru traseele din zonă.

 

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Sinaia - Şaua Vârfului cu Dor - Cabana Padina_variant în Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment