Touristik Label - 1107MN49: V. Buda - Curmătura Moldoveanului

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Valea Buda - Curmătura Moldoveanului (sub Vf. Roșu)
Traseul 49 Triunghi Galben este traseul de legătură între stânele din Podul Giurgiului și Curmătura Moldoveanului, aflată între între Vf. Roșu și Vf. Galbena, sub Culmea Viștea - Moldoveanu. Sectorul superior necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe tehnice și de orientare. Priveliști spre Cascada Orzănele, Căldarea Moldoveanului, creasta principală și Culmea Viștea - Moldoveanu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,34km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
900m
Coborâre
70m
Vârf
2289m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul Transfăgărăşan, intrăm pe Valea Buda pe un drum forestier pietruit şi după aproximativ 18 km ajungem la capătul drumului, la confluenţa văilor Orzăneaua şi Podu Giurgiului. Aici întâlnim câteva stâne. Traversăm râul spre est şi urcăm spre stâna aflată la confluenţa văilor Orzăneaua şi Izvorul Moldoveanului. Trecem pe lângă stână şi urcăm până la piciorul dintre cele 2 văi, unde poteca intră în pădure. După o traversare ascendentă spre est, urcăm în serpentine pe marginea NE a văii, că să evităm valea care formează un canion accidentat. Ajungem în căldarea de sub Curmătura Moldoveanului, o traversăm spre E şi urcăm susţinut până în şa. De aici, putem urca spre Vf. Modoveanu, spre nord.

Etape

Valea Buda - Curmătura Moldoveanului

Descriere

 

Traseul 49 TG urcă de la stânele din Podul Giurgiului până în Curmătura Moldoveanului, aflată între între Vf. Roșu și Vf. Galbena, sub Culmea Viștea - Moldoveanu. Este un traseu destul de dificil, cu peste 900 m diferențe de nivel, în aprox. 3 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pentru a ajunge la stânele din Podul Giurgiului, se urmează drumul Transfăgărăsan în amonte de Barajul Vidraru, pentru cca. 22 km, apoi se intră pe Valea Buda, traversând apa de pe un mal pe altul de două ori și depășind frumoase pâraie și cascade, până la confluența cu Pârâul Mircea. Drumul continuă cca 2 km, depășește un baraj în ruine, cantonul Buda și după ultimul pod, ajungem la capătul drumului forestier, la stânele din Podul Giurgiului (traseul 47)

De la stâne, poteca TG trece apa Orzănelei și ajunge la confluența cu pârâul Moldoveanu de unde putem admira frumoasa Cascadă Orzănele, situată la aprox.1600 m alt, cu o cădere de cca. 20 m.

Continuăm urcarea spre E-NE pe malul pârâul Izv. Moldoveanului,prin pădurea de rășinoase, într-un urcuș accentuat în serpentine pe marginea NE a văii, ca să evităm valea care formează un canion accidentat. La cca. 2 h de la plecare, ajungem în căldarea Moldoveanu.

De aici poteca urmărește un pârâiaș, afluent al pârâului Moldoveanu, prin jnepeni, ienuperi și pajiști alpine, trece de un mic bordei (adăpost) situat în porțiunea centrală a Căldării și continuă spre E, în urcare susținută până în Curmătura Moldoveanu (2330 m), aflată între între Vf. Roșu și Vf. Galbena, sub Culmea Viștea - Moldoveanu. Aici întâlnim poteca CR ce urcă până aici peste Muntele Țuica și Picuiata (traseul 50) și TA (traseul 53), ce urcă pe Muntele Scărișoara, alături de care putem urca spre Vf. Moldoveanu (2544 m) 

Efortul de a urca în Curmătura Moldoveanu ne este răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Buda, priveliștea spre Căldarea Moldoveanu, Piciorul Mircii la stânga, Culmea Coastele Mari - cu Vârful Picuiata, vârfurile din creasta principală, Vf. Roșu și Vf. Galbena. În drumul spre Moldoveanu putem admira Piscul Roșu, Valea Viștei - flancată de Muchia Viștea și Muchia Zănoaga.și Culmea Viștea - Moldoveanu.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Buda - Curmătura Moldoveanului în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră