Touristik Label - 1007MN51: V. Rea - L. Galbena - sub Vf. Galbena

Traseul de vizitare a lacurilor Galbena, de la stâna V. Rea
Traseul nr. 51 Cruce Albastră este traseul de vizitare a lacurilor din Căldarea superioara a Galbenei, sub Culmea Galbena - Scărișoara, o vale încărcată de urme glaciare. În primă fază se urcă din dreptul stânii din Valea Rea pe o potecă ciobănească, admirând cascadele formate de Izvorul Zbuciumatu. Odată pătrunși în căldare, vom căuta poteca, marcajele fiind deficitare, și vom trece pe lângă patru lacuri mai mici. Pentru a ne bucura de priveliștea Lacului Galbena este necesar să urcăm în creastă, între vârfurile Galbena și Scărișoara. Este un traseu destul de solicitant, unde orientarea se face greoi, datorită marcajelor șterse, cu o ascensiune de peste 950 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de cca. 4 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra pereților abrupți ai Văii Rele, a cascadelor și a lacurilor din circul glaciar Galbena și a custurii Culmii Galbena - Scărișoara.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
3,60km
Durată
~4:00h
Urcare
960m
Coborâre
10m
Vârf
2373m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul urcă din dreptul stânii din Valea Rea pe o potecă ciobănească veche, de-a lungul apelor ce se scurg din circul glaciar Galbena. De pe potecă se pot admira câteva cascade impresionante ale Văii Zbuciumatu. Traseul are marcaje deficitare, în special în Căldarea Galbena, unde pe alocuri poteca e greu de urmat. După ce trece pe la Lacul Galbena, traseul urcă abrupt spre Culmea Galbena şi se opreşte unde întâlneşte marcajele TR şi CR ce vin dinspre Vf. Moldoveanu.

Etape

Valea Rea - Lacul Galbena - sub Vf. Galbena

Descriere

Traseul nr. 51 CA este un traseu mediu, urmând poteca ce urcă de la stâna din valea Rea, de-a lungul apelor ce se scurg din circul glaciar Galbena., trecând pe lângă cascade și lacuri de o frumusețe copleșitoare. Este un traseu cu marcaj șters, ce poate pune probleme, mai ales în condiții de vizibilitate scăzută.

Pornind din dreptul stânii din Valea Rea pe o potecă ciobănească veche, printre brazi, pe o potecă cu marcaje șterse, vom urma valea Zbuciumatu, unde apele se scurg (după cum spune și numele) în mici cascade. O pantă abruptă, prin dreapta unei cascade spectaculoase, ne va conduce în Căldarea inferioară a Galbenei, unde la sfârșit de august, găsim fructe de pădure delicioase. Frumoasa cascadă Zbuciumata este o cădere de apă de cca. 100 m în trei trepte și se poate admira chiar și de la stâna Valea Rea. Este înconjurată de o pădure de brad care îi conferă un aer deosebit de pitoresc.

De la cascadă, ne vom continua periplul, lăsând în spate imaginea fotogenică a pereților abrupți ai Văii Rele și a apelor ce se scurg în serpentine repezi. E necesară atenție sporită pentru a observa stâlpii de marcaj între jnepenii care aici au invadat poteca. Continuând prin căldarea glaciară, vom depăși “frații mai mici” ai Lacului Galbena, pătrunzând în căldarea superioară. Căldarea superioară a Galbenei este o zonă largă, plină de lacuri, printre care și Lacul Galbena, cel mai mare lac din căldare, cu o suprafață de 1.2 ha și o adâncime de 9 m, adăpostind păstrăvi.

De la Lacul Galbena, traseul urcă abrupt spre Culmea Galbena, care oferă perspective deosebite asupra Lacului Galbena și ajunge în punctul final al traseului, între vârfurile Galbena și Scărișoara, la intersecția cu marcajele Cruce Roșie (traseul 50) ce urcă până aici peste Muntele Țuica și Picuiata, și marcajul triunghi Albastru, ce vine din Curmătura Maliței peste Muntele Scărișoara (traseul 53).

Continuând spre NV, vom ajunge în șaua dintre Vârful Galbena (2419 m) și Vârful Roșu (2440 m), care marchează întâlnirea cu traseul Triunghi Galben (traseul 49), care urcă pe valea Izv. Moldoveanu, din Ppdul Giurgiului. Un ultim urcuș accentuat, ne va duce pe Vârful Moldoveanu, acoperișul României și apoi în creasta principală.

Observații

Marcaj foarte rar şi şters.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

V. Rea - L. Galbena - sub Vf. Galbena în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment