Touristik Label - 1005MN26: Valea Azugii - Drumul lui Ceauşescu - La Susai Mountain Resort

Valea Azugii – Drumul lui Ceauşescu – La Susai Mountain Resort (TA)
Traseul nr. 26 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Valea Azugii și cabana-hotel La Susai Mountain Resort, pe poteca (pietruită parțial) denumită Drumul Lui Ceaușescu, într-o drumeție de 1.5 - 2 h, într-o urcare domoală pe 260 de m diferență de nivel, ceea ce îl clasifică ca un traseu de dificultate ușoară. Observație: Se poate aborda un traseu mai lung, dacă se pornește din Azuga, însoțind Valea Azugii, cu obiective ca Păstrăvăria Limbășel, mici căderi de apă la vărsarea în albia Azugii și perspective excelente (cu poteci de abordare) spre Munții Neamțului (cu vârfurile Cazacu, Unghia Mare, Ştevia, Neaniţului și Paltinu).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy/medium
Distanţă
3,23km
Durată
1:00-2:00h
Urcare
260m
Coborâre
15m
Vârf
1432m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din valea Azugii ne întoarcem spre sud peste un pod de beton pe un drum secundar și după 100 de metri găsim la dreapta indicatorul spre La Susai Mountain Resort. Urcăm pe poteca pietruită 1,2 km în cinci serpentine până în poiana/tăietura de unde pornește traseul 29 spre Clăbucetul Azugii. În primele trei serpentine găsim două izvoare foarte bune. În poiana aflată la 1340 de metri cotim dreapta pe fosta alee pietruită și începem urcarea pe muchia împădurită. Urcăm ușor 1,5 kilometri până la capătul sud-estic al poienii cabanei La Susai Mountain Resort (intersecție cu traseul 25). Mergem spre nord-vest 350 de metri și apoi 140 de metri spre vest până La Susai Mountain Resort (intersecție cu traseele 9 și 24).

Etape

Valea Azugii - Drumul lui Ceauşescu - La Susai Mountain Resort

Descriere

Traseul nr. 26 TA este un traseu de dificultate ușoară, abordând poteca pietruită (în cinci serpentine) cunoscută ca Drumul Lui Ceaușescu, traversând poiana de la capătul acesteia și continuând pe muchia împădurită până la capătul sud-estic al poienii cabanei La Susai Mountain Resort. Durata traseului este de 1.5 - 2 h (260 m diferențe de nivel).

Pentru varianta extinsă a acestui traseu, se poate porni din oraşul Azuga, din staţia de autobuz de lângă biserica din centrul oraşului, către est, urmărind şoseaua care străbate localitatea pe aproape 2 kilometri. Există de asemenea o stație de autobuz în marginea de est a oraşului.

Urmând drumul asfaltat, cu orizontul muntelui Ureche în față, vom ajunge la confluența cu Limbăşelul (principalul afluent de pe dreapta râului), unde drumul se bifurcă, o variantă urcând spre nord pe Valea Limbășelului până la cabana  - hotel La Susai Mountain Resort, din aceasta desprinzându-se și traseul nr. 29 Bandă Albastră care atacă pantele Muntelui Clăbucetul Azugii, prin spatele păstrăvăriei Limbășel, pe care o găsim pe stânga drumului, urmărind albia Azugii.

Continuând traseul pe valea Azugii, se depăşeşte confluenta cu pârâul Cazacu, la obârşia căruia se observă vârful cu acelaşi nume, vom străbate un sector mai îngust al văii şi destul de bine împădurit și vom ajunge la confluenţa cu pârâul Unghia Mica (cu amenajări hidrotehnice), unde drumul  îşi schimbă direcţia către nord. De aici, valea se lărgeşte foarte mult, iar în albia Azugii există praguri amenajate pentru creşterea păstrăvilor. Curând ajungem la confluenţa cu pârâul Ştevia, iar la dreapta se desprinde un drum forestier şi o potecă care urcă la vf. Ștevia, iar la scurt timp, vom întâlni și o potecă spre Vârful Neamțu.

Către nord, drumul forestier continuă spre obârşia Azugii, însă noi vom traversa peste un pod de beton pe un drum secundar și după 100 de metri vom găsi pe dreapta indicatorul spre La Susai Mountain Resort. În continuare vom urca pe poteca pietruită 1,2 kilometri în cinci serpentine până în poiana / tăietura de unde pornește traseul 29 BA spre Clăbucetul Azugii. În primele trei serpentine avem posibilitatea să alimentăm din două izvoare foarte bune. Din poiană, vom coti la dreapta și vom începe urcarea ușoară pe muchia împădurită pentru aprox 1,5 kilometri până la capătul sud-estic al poienii cabanei La Susai Mountain Resort (intersecție cu traseul 25 TR). Peste vârfurile arborilor, către nord-vest, pot fi zărite crestele Postăvarului şi Pietrei Mari. Continuând prin poiană, vom ajunge la cabana - hotel La Susai Mountain Resort (intersecție cu traseele 9 BR și 24 CA).

Aici se recomandă un popas pentru odihnă şi pentru a admira panorama care se deschide spre est şi sud cu câteva vârfuri şi culmi mai importante din Munţii Baiului. În plan apropiat se deschide valea împădurită a Limbăşelului, care separă culmea Clăbucetul Azugii (1586m) de Clăbucetul Taurului (1520 m) și vf. Cocoş (1479 m, împădurit), spre est, culmea  (cu păşune) ce coboară către nord din vârful Paltinu (1899 m) și cele trei vârfuri ascuțite ale Munților Neamțului, dintre care cel din mijloc (vf. Neamţu, 1923 m) atinge altitudinea maximă în această regiune.

De la cabana se poate coborî spre Azuga, urmărind drumul pietruit care pleacă de la sud vest de aceasta, pe sub vf. Cocoşului, pe valea Limbăşelului sau, traseul ce coboară până la Drumul lui Ceaușescu, apoi intră în golul alpin al Clăbucetului Azugii și coboară mai departe pe linia culmii piciorului Limbășel până după gardul păstrăvăriei cu același nume. Indiferent de varianta aleasă, nu uitați să realizați un scurt tur de orizont spre culmile și vârfurile înconjurătoare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Valea Azugii - Drumul lui Ceauşescu - La Susai Mountain Resort in Braşov, Prahova, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului is an uşor/mediu drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment