Touristik Label - 207MN19: Vf. Şerbota - Căldarea Pietroasă - Şaua Cleopatra

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Traseul de ocolire Custura Sărăţii
Traseul 19 Bandă Galbenă este traseul de ocolire a sectorului de creastă Custura Sărății, cel mai accidentat din traseul turistic al crestei Făgăraşului. Din direcția V, coborâm imediat sub Vârful Șerbota, pe un vâlcel, ajungem în Căldarea Pietroasă și apoi ne îndreptăm treptat în urcuş uşor către Pârâul Izvorul Negoiului. Următorul sector urcă din ce în ce mai abrupt, trecând două praguri glaciare până în Şaua Cleopatra, în creasta principală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
2,05km
Durată
~2:00h
Urcare
380m
Coborâre
290m
Vârf
2338m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De pe Vf. Şerbota, coborâm pe vâlceaua care mărgineşte creasta spre sud imediat din vârf. La început, coborârea este abruptă. Atenţie! Pietrele sunt instabile şi dacă sunt dislocate pot produce accidente în cazul în care cineva urcă pe traseu! Treptat, panta devine mai domoală şi ajungem în Căldarea Pietroasă. Traversăm spre vest, uşor SV în prima parte şi apoi ne îndreptăm treptat în urcuş uşor către Pârâul Izvorul Negoiului. Urcăm din ce în ce mai pieptiş pe lângă acesta. Atenţie! Urcarea poate fi periculoasă dacă stânca e udă! Ajungem deasupra pragului într-o căldare suspendată înierbată, punctată cu bolovani. Urcăm un alt prag înierbat până în Şaua Cleopatra. Acest traseu ocoleşte Custura Sărăţii - cel mai accidentat sector din traseul turistic al crestei Făgăraşului - şi este recomandat în caz de condiţii meteo nefavorabile.

Etape

Vf. Şerbota - Căldarea Pietroasă - Şaua Cleopatra

Descriere

Traseul 19 BG este recomandat în caz de condiţii meteo nefavorabile sau “cardiacilor” pentru a ocoli Custura Sărății - sector aerian accidentat, dificil de parcurs de către cei cu rău de înălțime și fără experiență. Este un traseu destul de dificil, cu aprox 700 m diferențe de nivel, în cca 2 h de drumeție, cu porțiuni expuse la căderi de pietre. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra crestei principale, a văilor sudice și a vâlcelelor de pe fundul Căldării Sărății, situate pe partea nordică, sub Vf. Șerbota. Periculos iarna.

Dacă pornim de pe Vf. Şerbota, din marcajul BR (traseul 1B), coborâm abrupt, imediat din vârf, pe vâlcelul care mărgineşte creasta spre S. Sectorul prezintă pietre instabile care pot produce accidentări în cazul în care cineva urcă pe traseu. Poteca urmează apoi un sector cu pante mai domoale și ajunge în Căldarea Pietroasă. De aici vom traversa muntele spre E, spre Pârâul Izvorul Negoiului, într-un urcuş uşor, apoi ni se alătură TR (traseul 16) dinspre Lacul Vidraru. Ținem direcția dată de firul Izvorul Negoiului și urcăm din ce în ce mai pieptiş, cu atenție sporită când stânca este udă. 

Depășim un prag și pătrundem în Câldarea Mioarelor (Căldarea Pietroasă a Negoiului), o căldare suspendată înierbată, punctată cu bolovani. Urcăm apoi un alt prag înierbat, pentru a ieși în Şaua Cleopatra (stâlp indicator), la 2364 m alt. De aici, urmând traseul crestei principale (traseul 1B) putem ajunge la Vârful Negoiu și mai departe, prin Strunga Ciobanului, către Lacul Călțun. 

Din Șaua Cleopatra, cei experimentați, pot coborî la Acul Cleopatrei, pe TA (traseul 17), dar cu mare precauție (interzis iarna!), printr-un circ glaciar care ne conduce la Căldarea de Est a Sărății, apoi Piatra Prânzului și Drumul Zmeilor spre Cabana Negoiu.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Vf. Şerbota - Căldarea Pietroasă - Şaua Cleopatra în Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră